Kabels : Luidsprekerkabels

Luidsprekerkabels
 
De luidsprekerkabel is de kabel tussen de versterker en de luidspreker. Er worden gigantisch veel soorten en maten gefabriceerd. Een grote verscheidenheid aan materiaalkeuzes voor de  geleiders en voor de afscherming, een grote verscheidenheid aan connectoren en geometrie.
 
Single wiring en Biwiring
 
Over het algemeen heeft een luidspreker een enkele set kabelaansluiting (Single Wiring) of een dubbele set kabelaansluitingen (Bi-Wiring). Over de technische voor en nadelen van beide aansluitingen bestaat geen eenduidige uitleg. Sommige fabrikanten maken enkel Single Wiring aansluitingen op hun luidsprekers (Avalon, Magico, Horning) en anderen maken steeds biwireaansluitingen. Was er werkelijk een technisch voordeel haalbaar met Biwiring, dan lijkt het logisch dat alle luidsprekerfabrikanten in het hoge segment dus hun luidsprekers zouden uitrusten met een Biwiring terminal. Maar dat is dus niet zo. De Avalon Isis van € 120.000 is gewoon Single Wiring. Een gemiddelde compactluidspreker van € 199,00 per set heeft vaak wel Biwiring aansluitterminal. 
 
De gedachtegang achter biwiring
 
De gedachtegang achter biwiring is als volgt. Een luidsprekersysteem bestaat meestal uit meerdere units. De grote units voor de bas, en kleine units voor het midden en het hoog. Een bassunit oftewel, de woofer, consumeert de meeste energie. Als je en 100 watt naar een luidspreker stuurt dan gaat 95% van de energie naar de woofer. Ook maakt de woofer grote uitslagen bij het weergeven van lage tonen. Een cm, soms zelfs 2 of meer, is geen uitzondering. Een tweeter heeft een uitslag van vaak niet meer dan 1/100 mm. De woofer beweegt dus doordat er veel stroom naar toe gaat. Op het moment dat de woofer moet stoppen met bewegen, trilt deze altijd nog wat na. Op dat moment geeft de woofer stroom terug naar het filter, en dus ook aan de luidsprekerterminal. Bij een singlewiring aansluiting kan de stroom dus ook richting de tweeter gaan, want die hangt bij een single wiring aansluiting dus aan dezelfde aansluitterminal. Bij een biwiringaansluiting zal de stroom eerst via de kabel naar de versterker moeten, die de stroom zal moeten controleren of absorberen, en vervolgens via de andere kabel naar de tweeter moeten gaan, voordat de stroom kans heeft om de tweeter te kunnen verstoren. In theorie zou het dus beter moeten zijn om te biwiren. Gelukkig zijn de fabrikanten tegenwoordig in staat om uitmuntende filters te maken welke de problemen intern, dus in het filter, oplossen.
 
De gedachtengang achter singlewiring
 
De fabrikanten die singlewiring aansluitterminals op hun luidsprekers monteren vinden vaak dat biwiring meer problemen oplevert dan dat het oplost. Elke luidsprekerkabel heeft een bepaalde invloed op het geluid. Een luidspreker kabel is eigenlijk een actieve component, tussen de versterker en de luidspreker. Ga maar na. Ook een luidsprekerkabel heeft een bepaalde weerstand, inductie en lijkt zelfs enigszins op een condensator. Ja, luidsprekerkabels zijn zelfs gevoelig voor trillingen. Dus beter 1 uitmuntende luidsprekerkabel, met goede connectoren, en uitmuntende technische eigenschappen, dan 2 kabels van mindere kwaliteit. En daar is ook wat voor te zeggen. 
 
Voorkeur ?
 
Persoonlijk hebben wij geen enkele voorkeur voor Biwiring of Single Wiring. Het gehoormatige resultaat, dat is wat telt.
 
Materialen 
 
Luidsprekerkabels zijn er is vele soorten en maten. De geleiders zijn gemaakt van Koper, Puur koper, nog puurder koper. Zuurstofvrij (OFC) koper, zilver, goud, koper met carbon, zilver met goud, koolstof. Soms zijn de kabels extreem dik (NBS), net stofzuigerslangen, en soms zijn ze extreem dun. Soms zijn ze rond, soms zo plat als een dubbeltje (Nordost). Soms ook zijn ze voorzien van vierkante geleiders (Taralabs). Soms is een luidsprekerkabel een nette kabel, soms zit er een klein of extreem groot vierkante bak aan vast (MIT, Transparent) vol met geheimzinnige componenten. Zoveel fabrikanten, zoveel ideeën.
 
Aangezien een luidsprekerkabel een actieve component is tussen de versterker en de luidspreker zul je die dus in je eigen set moeten proberen.
 
Connectoren
 
Over het algemeen worden er slechts 2 soorten connectoren gebruikt. De spade (vorkje) en de banaanstekker. Voor beide soorten connectoren is wel wat te zeggen. De spade kun je het beste vast zetten, maar de connector en de kabel staat dus haaks op de aansluiting. Een banaanstekker gaat recht naar achteren uit de versterker, en recht in de luidspreker. Alleen kun je de meeste banaanstekkers niet vastzetten, en is de verbinding dus in feite minder goed en stabiel. 
 
Ohm-Audio bv 2018-01