De Voorversterker

De voorversterker kun je beschouwen als het centrum van de ultieme Hifi- of High End audio installatie.
 
Huidig aanbod voorversterkers bij Ohm-Audio BV
 
De taak van de voorversterker wordt vaak onderschat.
  • Waarom een voorversterker als je ook digitaal het volume kunt regelen?
  • Wat kan een extra apparaat in de signaalweg nu helemaal verbeteren?
  • Het kan er toch nooit beter van gaan klinken?
  • ..?
 
Bricasti M12 DA Converter met Analoge Voorversterker en laddernetwerk analoge volumeregeling
 
Aan de ene kant lijkt het zo logisch. Stel u heeft een fraaie Bricasti M1SE DAC een CD player met een regelbare output, en de ingebouwde buffer kan tot 2Volt, 4Volt of 6Volt leveren. Waarvoor heb je dan nog een externe voorversterker nodig? Extra elektronica, een extra signaalkabel, een extra powercord....dat kan er toch niet beter van worden? Bovendien zijn er soms aanzienlijke kosten aan verbonden. Klinkt wel logisch, en toch...en toch.....
 
Het klinkt gewoon beter met voorversterker
 
Uit ervaring weten wij dat een goede Hifi- of High End installatie beter klinkt met een goede voorversterker. Dat laatste is logisch. Een slechte, matige of hooguit redelijke voorversterker zorgt natuurlijk niet voor verbetering. Hooguit voor verandering, en dat is niet altijd positief.
 
Hoe komt het dat uw High End set beter gaat klinken met een extra apparaat in de signaalweg?
 
De eerste voorwaarde is dus dat de voorversterker van zeer goede kwaliteit is. Dat deze zeer weinig toevoegt van zichzelf. Enige toevoegingen zijn onvermijdbaar maar deze kunnen van een dermate laag niveau zijn, dat de negatieve eigenschappen van de extra voorversterker verwaarloosbaar zijn. Slechter wordt het geluid er dan dus niet van. Maar hoe kan het dan beter worden?
Daar zijn velen het niet over eens. Wij houden het op het volgende.
 
De buffertrap van de DAC of CD speler heeft met de extra voorversterker niet meer te maken met de ingangstrap van de eindversterker, maar met die van de voorversterker. De ingangstrap van de voorversterker is een zeer eenvoudige belasting voor deze uitgangstrap van de DAC of CD speler. Die uitgangstrap heeft het dus makkelijker, dan wanneer deze rechtstreeks de eindversterker aan moet sturen. Dat komt omdat de eindversterker de luidsprekers aanstuurt. Van de luidsprekers komt ook stroom terug naar de eindversterkers, omdat de units nu eenmaal natrillen, en dus zelf stroom opwekken. Een deel van deze teruggekomen stroom lekt terug naar de ingang van de eindversterker, en stelt dus hoge eisen aan de uitgangsbuffer van de voorversterker, of de DA Converter met regelbare uitgang. De aparte voorversterker is hier dus in het voordeel en ontziet tevens de aangesloten bron. Voordeel 1.
 
De aparte voorversterker neemt het binnengekomen signaal van de bron in de greep, verzwakt dit, en regelt de uitgangsspanning (Volume) en eventueel balans, en stuurt het naar een eigen uitgangstrap. Een zeer goede voorversterker heeft een zeer goede uitgangstrap welke van een hogere kwaliteit is dan de van een DA Converter met regelbare uitgang. De uitgangsversterker van een voorversterker kan vaak zonder enig probleem 20 Volt leveren. Dus de uitgangstrap die nu de eindversterker aanstuurt is van een betere en zwaardere kwaliteit dan de uitgangsversterker van een CD speler of DAC. Voordeel 2.
 
De aparte voorversterker heeft een geheel eigen chassis, voeding en regelcircuit. Het is dus niet een uitgangsversterker gevoed door de zelfde voeding als de DA Converter of CD speler. Dit levert meer stabiliteit en een hogere geluidskwaliteit op.  Voordeel 3.
 
Het regelen van het uitgangsniveau (Volume) is een zeer delicate zaak. Een simpele potmeter in de signaalweg doet niet veel goeds, maar een digitale volumeregelaar doet het niet veel beter. Hoe je het ook went of keert, als je het volume digitaal regelt (lees verzwakt) dan wordt het signaal ruwer. Er gaan bits verloren. De resolutie van het muzieksignaal loopt terug. En dat is hoorbaar. Een goede externe voorversterker heeft een state of the art analoge volumeregeling, en dat is te horen. Voordeel 4.
 
Een externe voorversterker heeft extra mogelijkheden. Extra analoge inputs, soms een Phono voorversterker, dubbele uitgangstrappen enzovoort. Veelzijdiger dus. Voordeel 5.
 
Kortom, een goede Hifi- of High End installatie verbetert klankmatig en wordt veelzijdiger door het toepassen van een goede voorversterker. U hoeft ons overigens niet te geloven. Het beste kunt u het zelf uit proberen.
 
Afbeelding invoegen
 
 
Ohm-Audio bv 2018-10