Streaming Audio

Huidig aanbod streamers Ohm-Audio bv
 
Onder streaming audio wordt verstaan : Het afspelen van muziekbestanden vanaf een opslag systeem in een "computerachtig" audioapparaat. De muziek wordt in de vorm van eentjes en nulletjes (bitjes) opgeslagen op een opslagsysteem, zoals een harde schijf (HDD), of beter nog, een Solid State Drive (SSD). Er is dus geen sprake van een fysieke digitale geluidsdrager zoals een CD, SACD, DVD Audio, DAT tape en dergelijke. Er hoeft niets meer van een drager gehaald te worden, de muziek bevindt zich dus al ergens op de streamer. De muzikale data kan dus worden opgeslagen in de streamer zelf, maar ook op een zogenaamde NAS. Dat is een Network Attached Storage systeem, een groot opslagsysteem met meerdere HDD's welke al uw data secure kan opslaan. Die NAS staat bijvoorbeeld bij u in de meterkast. Uw streamer kan de muziek ophalen vanaf de NAS om deze vervolgens af te spelen. Maar ook kan de streamer contact leggen met externe streamingdiensten zoals Tidal, Qobuz, Spotify, en daar vandaan de muzikale data ophalen.
 
U bent natuurlijk gewend aan het afspelen van cd’s, tenminste, als u digitaal opgeslagen muziek wilt horen. Als u nu naar de markt van de streamers kijkt, dan zijn er nogal wat merken en mogelijkheden, en de kans is serieus aanwezig dat u door de bomen het bos niet meer ziet. Ohm-Audio bv kan u daarbij helpen, tenminste, als u geinteresseerd bent in het hoogst haalbare niveau. Ohm-Audio bv heeft alleen de beste streamers die de markt te bieden heeft. 
 
De best klinkende manier om uw muziek te kunnen horen is dit : U kopieert de muziekfiles naar de interne opslag van een uitmuntende pure Audiostreamer , en u plaatst deze streamer dan direct bij uw High End installatie. Deze streamer moet dan voorzien worden van een goede powercord en dan rechtstreeks worden aangesloten op uw Hifi-of High End muziekinstallatie via een USB, AES/EBU oid kabel. Op deze manier heeft de streamer de volledige controle over de digitale bestanden. Van input tot output. Ohm-Audio bv is importeur van Antipodes streamers uit Nieuw Zeeland. Antipodes Audio maakt fantastisch gebouwde en zeer uitgekiende en eenvoudig te bedienen streamers, en het zijn volgens ons de best klinkende digitale streamers van dit moment. De instap streamer Antipodes S30 kost € 3.495,- en het topmodel, de Antipodes Audio OLADRA K50 kost € 24.495,-.
 
 

 
 
Elk systeem heeft zo zijn eigen eigenschappen en dus ook voor- en nadelen. We noemen ze even op rij.
 
Streamers met ingebouwde server/opslag
 
Tot deze categorie behoren de High End muziek servers van Antipodes Audio uit Nieuw Zeeland. De streamers van Antipodes beheersen en beheren uw gehele muziekcollectie. Vanuit klankmatig oogpunt gezien is deze oplossing absoluut de beste oplossing. De fabrikant heeft alle mogelijkheden om de muziek zo goed mogelijk geschikt te maken voor de uitvoer naar de DA Converter. Een DA Converter zit bij deze streamers niet ingebouwd, en dat is een groot pluspunt. U kunt nu zelf kiezen welke geluidskwaliteit u uiteindelijk wilt bereiken. Bovendien zijn DA Converters aan veroudering onderhevig, nieuwe technieken komen snel, en de Antipodes streamer groeit dan gewoon mee. Sluit de DA Converter aan via USB, AES/EBU, Spdif, Toslink, I2S ed, en u behaalt de hoogst mogelijke geluidskwaliteit. Wij geven de voorkeur aan de USB verbinding omdat deze momenteel het beste klinkt, en alle bestandsformaten zoals PCM en DSD ongehinderd doorgeeft aan de DA Converter.
Toch zijn er ook veel klanten die gebruik maken van AES3 of bv de I2S verbinding. Dat klinkt soms ietsje minder schoon en zuiver, maar sommigen vinden het muzikaler klinken. Ook het Serverproces, welke uw muziekverzameling scant en bijwerkt, en de bedieningsapp voor de player zijn universeel en op maat gemaakt voor deze streamers. U heeft geen enkele kennis nodig van netwerken. Aansluiten, bedienings app installeren, CD's rippen, of Qobuz/Tidal aanzetten, en spelen. Er staan diverse software systemen op elke Antipodes Streamer, maar wij hebben een duidelijke voorkeur voor ROON vanwege de uitmuntende beheerkwaliteiten. U koopt de muziek online, of u ript uw cd's volautomatisch met de Antipodes streamers, en eventueel geniet u van externe muziekservices zoals Tidal en Qobuz. Een nieuwe wereld van muziek ligt voor u open. Tidal streamt nu zelfs MQA bestanden, zodat u high resolutie muziek binnenkrijgt via Tidal. Roon server, wat draait op de Antipodes streamers pakt het uit en stuurt het door. Qobuz stuurt zelfs ongecomprimeerde files rechtstreeks uw kant op. Als uw muziekverzameling eenmaal op de interne opslag is opgeslagen is het wel noodzaak om af en toe een Back Up te draaien. Je weet het maar nooit. Dit gaat bij Antipodes zeer eenvoudig. USB schijf aansluiten, en druk op back up maken, en klaar.
 
Voordelen Antipodes Streamers :
  • De hoogst mogelijke haalbare geluidskwaliteit
  • Geoptimaliseerd voor zowel USB als AES/EBU en SPDIF en evt I2S
  • High End Audio unit staat bij uw installatie
  • Storingsvrije werking
  • Bedieningsvriendelijk
  • Supersnel en superstil (geen ventilatoren)
  • Geen netwerkkennis benodigd
  • Geen servers in de meterkast
  • Verouderingsarm
  • Energiezuinig
  • Nieuwste softwareoplossingen mogelijk zoals Roon
 Nadelen :
  • Opslag beperkt tot maximaal nu 24Tb SSD (18.000 DSD of 48.000 cd’s uncompressed) 
  • Af en toe back up maken van de opgeslagen muziek via USB disk of Netwerk naar NAS.
 
 Antipodes CX aansluitschema
Streamers zonder ingebouwde server/opslag
 
Tot deze categorie behoren de streamers van Linn en Lumin bijvoorbeeld. Eenmaal aangesloten op uw High End installatie geven deze servers nog geen muziek. U moet daarvoor een NAS (Network Attatched Storage) in de meterkast installeren, met daarop de door de streamerfabrikant aanbevolen serversoftware, zoals bijvoorbeeld Squeezeboxserver of Minimserver. Is deze software met succes geïnstalleerd dan moet u uw muziek kopiëren naar de NAS. Daarna ziet de streamer de server op afstand, en deze kan dan de muziek ophalen vanaf de server om deze af te spelen. Uiteraard is de streamer dan wel afhankelijk van de kwaliteit van de server, en de verbinding, en daar zit hem het nadeel van deze constructie. De uitgifte van de bitjes kan nooit zo goed onder controle gehouden worden als bij de servers met interne opslag. Voordeel is wel dat deze NAS systemen vaan meerdere schijven bevatten die vaak in RAID 5 staan, zodat u eigenlijk geen back ups hoeft te draaien. De streamers zonder de ingebouwde opslag hebben meestal wel een DA Converter aan board. Soms een redelijke, en soms een extreem goede. Wel zijn deze systemen dus wat sneller verouderd. Komt er een nieuwe DA Convertertechniek op de markt, dan kunt u niet upgraden. Qua werking kunnen deze systemen even goed werken als de systemen met ingebouwde opslag, al zijn de systemen zonder ingebouwde opslag wel vaak trager.
 
Voordelen  :
  • Onbeperkte opslagcapaciteit (Al is 24Tb SSD in een K50 of K40 amper nog een beperking te noemen)
  • Superstil. Lawaaierige NAS staat in de meterkast
  • Ingebouwde DAC kan met de vele aangeboden bestanden overweg
  • Back Up staat op de NAS zelf
Nadelen :
  • De Streamers verouderen eerder
  • Geen keuze in DA Converters
  • Bedieningsapp niet altijd even stabiel
  • Niet de absoluut hoogste digitale kwaliteit mogelijk
  • Kennis benodigd van NAS Systemen
  • NAS Systemen verouderen en slijten en hebben een hoog stroomverbruik
  • Systeem is volledig afhankelijk van uw netwerk
  • Vaak traag
  • Zeer goede UTP verbindingskabels benodigd
  • Geen stabiele en snelle ROON serverfunctie mogelijk
USB of toch AES3/SPDIF ?
 
Sommige streamers lijken te focussen op de USB uitgang, terwijl er ook merken zijn die uitsluitend een niet USB uitgang aanbieden, dus AES/EBU en soortgelijken (SPDIF, Toslink). Waarom is dit? De USB uitgang op hoogwaardige streamers is van een extreem hoog niveau. Alle soorten bestandsformaten kunnen worden afgespeeld door de USB uitgang. De USB uitgang laat het signaal ongemoeid. PCM blijft PCM en DSD blijft DSD. Het is de DA Converter die de omzetting bepaalt, en daarmee dus deels ook de uiteindelijke weergavekwaliteit. Met USB is er wel wat aan de hand.

USB

Ten eerste wordt de USB ingangsmodule/print gevoed vanuit de streamer. Daarmee is de uitgangskwaliteit van de USB uitgang van de streamer dus van zeer groot belang, want er loopt dus ook een voedingssignaal door de USB kabel. Pas ook op met het wisselen van de USB kabels terwijl de unit aan staat. Beter is het om de streamer uit te zetten, power off, voordat u de USB kabel los haalt.
 
Ten tweede loopt er geen clock signaal door de USB kabel. Het is dus de DA Converter die het clocksignaal genereert voor de omzetting van digitaal naar analoog. Dure DA Converters zoals bv de Bricasti M1, hebben een extreem goede en nauwkeurige clock ingebouwd om de omzetting zo precies mogelijk uit te voeren. Een AES/EBU en SPDIF kabel doen dat geheel anders.
 
AES/EBU en SPDIF 
 
Met een AES/EBU of SPDIF verbinding is ook wat aan de hand. Een AES/EBU of SPDIF kabel zijn bedoeld om uitsluitend PCM signalen transporteren, en dan tot maximaal 32bit/384khz. DSD gaat domweg niet door de kabel heen, behalve heel soms als DOP. De zender en ontvanger van AES/EBU en SPDIF zijn hiervoor niet ontworpen. Speelt u DSD bestanden af via een AES/EBU of SPDIF kabel dan zal dit signaal moeten worden omgezet naar PCM. Dit gaat ten koste van de kwaliteit, want elke vorm van omzetting levert verlies op. Is dat erg? Niet perse, kwestie van luisteren en smaak.
 
Wat betreft de clock. De AES/EBU en SPDIF kabel transporteren in tegenstelling tot USB juist wel een clocksignaal. Gebruikt u een AES/EBU of SPDIF kabel dan is de clock in de streamer dus bepalend en niet de clock in de DA Converter. Dat kan een voordeel zijn, als de clock van de streamer erg goed is, of nadelig, als de clock in de DA Converter beter is dan de clock in de streamer.
 
Wij van Ohm-Audio bv hebben niet echt een voorkeur en volgens ons is er ook niet echt een winnaar aan te wijzen. Het topmodel van Antipodes Audio, de K50 heeft zowel een uitmuntende USB uitgang, als ook een uitmuntende AES/EBU en SPDIF en zelfs een i2s uitgang, met een uitmuntende Femto clock. Deze clock is super precies en het signaal uit deze uitgangen is dus het hoogst haalbare. De Antipodes Audio K30 streamer is gebouwd rondom de USB uitgang en heeft geen AES/EBU en SPDIF uitgangen. Een Grimm Mu1 is juist weer een streamer die uitsluitend AES/EBU uitgangen bezit, omdat met gelooft dat een AES/EBU uitgang beter is dan een USB uitgang. Wij vinden dat u die keuze het beste zelf kunt maken. We hebben beide uitgangen goed beluisterd, bij verschillende merken streamer, en hebben van beide soorten verbindingen uitmuntende resultaten gehoord.
Conclusie :
 
Voor de ultieme muziekbeleving adviseert Ohm-Audio BV de oplossing aan met een Streamer met geïntegreerde opslag, en een bijbehorende DA Converter van de hoogst mogelijke kwaliteit, voor de allerbeste muziekbeleving. Naast Antipodes Audio levert  Ohm-Audio BV ook de streamers van Lumin.
 
Afbeelding invoegen 
 
 
Ohm-Audio bv 2021–04