De Stroomvoorziening

De bron is het allerbelangrijkste in de Hifi- en High End muziekinstallatie. Wat de bron fout doet, komt daarna nooit meer goed. De bron waar wij het over hebben is niet de CD speler of Draaitafel, maar het is de stroomvoorziening. Het lichtnet in Nederland levert ons die stroom uit elk willekeurig stopcontact, maar helaas is niet elk stopcontact in uw huis even geschikt voor Audioapparatuur. Als u zou kunnen nagaan welke weg de stroomkabels afleggen in uw huis dan zult u zien dat de meeste stopcontacten aangesloten zijn met een enkele 2.5mm kabel, welke vaak via allerlei klemmetjes en verdeeldozen aankomt bij het stopcontact waarop u de Hifi set wilt aansluiten. Verre van ideaal, vervuiling, stroomverlies en instabiliteit zijn duidelijk aanwezig. En dat is duidelijk te horen.
 
 

 
Wisselspanning : Stroom en Volt 
 
In Europa levert de energiemaatschappij u 230Volt. Als het goed is. Als we nu eens kijken naar ons stopcontact, dan zien we 2 gaatjes en als het goed is, een aarde strip. Als we in 1 gaatje een spanningszoeker steken dan gaat het lampje branden, en in het andere gaatje gebeurt er niets. Er staat maar op 1 pool spanning. Die spanning is wisselspanning, en ziet er uit als een Sinusgolf van 50Hz. De spanning wisselt dus 50 keer per seconde van +230Volt naar -230 Volt. AC dus, en AC staat voor Alternating Current. Steken we nu de stekker van een apparaat in het stopcontact dan gaat die stroom lopen van het ene pennetje, via het apparaat, naar het andere pennetje. Afwisselend + 230V en -230V. Het apparaat krijgt stroom en kan zijn werk doen. Alleen krijgt het apparaat wisselspanning, maar bijna alle apparaten werken op gelijkspanning. DC dus, hetgeen staat voor Direct Current. DC komt ook uit een auto accu of een batterij. Overigens is het zo dat we niet altijd 230 Volt AC krijgen van de Energieleverancier. Soms is het maar 220 Volt AC en soms ook wel 235 Volt AC, of nog meer. Dat kan verklaren ook waarom het soms de ene avond wel goed klinkt, en de volgende avond minder goed. Dat zit hem niet puur in de spanning, maar in de zuiverheid en stabiliteit van de stroomtoevoer. Maar daar is wat aan te doen.

 
Gelijkspanning
 
Intern werken alle audioapparaten op gelijkspanning, DC dus. Gelijkspanning is de spanning zoals die uit een batterij of accu komt. Ook hier heb je 2 polen, maar de ene is nul en de andere bijvoorbeeld 12 Volt. Maar nu altijd 12 Volt. Continu 12V en deze wisselt dus niet van +12V naar -12V tig keer per seconde. Aangezien dus dat audioapparaten intern werken op gelijkspanning, dient de wisselspanning van het lichtnet te worden omgezet naar gelijkspanning, en vaak ook is er 12Volt en 50Volt DC nodig in plaats van 230 Volt AC. Dat gebeurt in het apparaat door middel van de complete voeding : Transformatoren, diodebruggen en andere gelijkrichters en Elco's zijn er bij benodigd. Klinkt ingewikkeld, maar het valt wel mee. Elk apparaat bezit 1 of meerdere voedingen / omzetters.
 
 
 
 
Zuiverheid
 
Nu kun je je voorstellen dat er wel wat reststroom van die wisselspanning achterblijft na de voeding. Dat verstoort de goede werking van het apparaat. Die restspanning, zichtbaar in de wisselspanning, noemen we de rimpel. Net als de rimpel in de vijver als je er een steen in gooit. Nu, hoe minder rimpel, hoe beter. Hoe gladder de vijver, hoe beter. Maar niet alleen ontstaat die rimpel door het residu van die wisselspanning, ook ontstaat dat door vervuiling op het lichtnet. Magnetrons, halogeenlampen, dimmers, koelkasten enzovoort, vervuilen uw lichtnet, en verstoren dus de kwaliteit van uw Audio installatie. Zelfs wifizenders, 3G, 4G zenders, alle signalen slaan neer in de powercords. Ook hier is wat aan te doen.
 
 

 
Opzet en aansluiten
 
Indien mogelijk, begin met het aan laten leggen van een aparte stroomgroep voor uw Audioapparatuur. Het beste resultaat behaalt u met speciale zekeringen, geschikt voor Audio. De beste komen van Gigawatt Power Products. Gigawatt maakt een speciale enkele- en dubbele 16 Ampere Audiograde schakelaar voor in uw stoppenkast. Dat is de Gigawatt G-C16A en de Gigawatt G-C16A Dual. Sluit vooral geen smeltzekeringen aan, of schakelaars met ingebouwde smeltzekeringen. Smeltzekeringen zijn een rem op de snelheid van de stroomtoevoer. Laat uw installateur de Gigawatt G-C16A Circuitbreaker monteren in uw meterkast, op de standaard rails. Voor elke kabel die er naar uw set gaat heeft u een aparte schakelaar nodig. 3 Aparte kabels, betekent dus 3 Gigawatt schakelaars. Gebruik bij voorkeur de Gigawatt LC-Y Evo installatiekabel. Deze kabel is een Audiograde installatiekabel met 3 x 4mm massief OFC koper en deze is volledig afgeschermd. Gebruikt u een Gigawatt Powerstrip of Powerconditioner, dan heeft u genoeg aan één enkele kabel naar uw set toe. Idealiter is het als uw installateur de Fase zo rechtstreeks mogelijk aftakt van de binnenkomende Fasekabel, bij voorkeur (gehoormatig) ook nog voor de aardlekschakelaar. Wilt u uw hifiset stroomvoorziening beveiligen tegen kinderen die per ongeluk een paperclip oid in het stopcontact zouden kunnen steken, sluit dan altijd aan na de aardlekschakelaar. Uitsluitend de Fase (Bruin) wordt aangesloten op de Gigawatt G-C16A Circuitbreaker en bij de G-C16A Dual worden zowel de fase als de nul aangesloten. In Nederland en België is de Gigawatt G-C16A Twin voorschrift en is de enkelpolige uitvoering niet toegestaan. Voor de Aardlekschakelaar adviseren wij de Doepke schakelaars. Deze tasten de stroom maar minimaal aan.
 
Aansluiten van de Gigawatt Schakelaar 
De meterkastschakelaar wordt geplaatst in de meterkast. De aansluiting is een standaard railaansluiting, die in alle moderne meterkasten wordt gebruikt. Zoek een geschikte plek op voor de Gigawatt schakelaar. Meestal is er wel ruimte in de meterkast over voor enkele nieuwe schakelaars. Is deze ruimte er niet, dan hebben we eventueel een extra minimeterkastje voor 1 of 2 schakelaars. Maar we gaan er even uit dat u ruimte heeft in uw meterkast. Schakel eerst de hoofdschakelaar uit. Plaatst de Gigawatt schakelaar op de rails. Sluit de fasedraad (bruin) en neutraal draad (blauw) aan op de Gigawatt schakelaar. De invoer kan zowel aan de bovenzijde als aan de onderzijde van de Gigawatt schakelaar plaatsvinden. het beste is het om een stukje LC-Y Evo kabel te gebruiken. Haal eenvoudig de draden uit de LC-Y Evo kabel, en prik deze in de Gigawatt schakelaar. Sluit deze aanvoerdraden aan op de nul en de fase van de Meterkast. Sluit nu aan de andere kant de uitgaande kabel, die naar uw Hifi installatie gaat, aan. Deze kabel, bij voorkeur de Gigawatt LC-Y Evo kabel, is geaard, en dat betekent dat er naast de Bruine en Blauwe draad, nog een derde draad zit, en dat is de Gele aardedraad. Deze aardedraad is bedoeld om de hele set te aarden. De Gigawatt LC-Y Evo kabel is ook nog volledig afgeschermd met aluminium folie. Deze folie is 100% dicht en laat geen signalen door naar de kabel. Deze folie wordt in de meterkast ook aangesloten op de Aarde. Maar folie is natuurlijk bros, en kun je niet goed aansluiten ergens op, en dus is er een vertinde blanco draad opgenomen in de LC-Y Evo kabel. Deze Aardedraad (geel) met de vertinde draad worden in de meterkast allebei aangesloten. Aan de installatiezijde, het stopcontact, wordt de vertinde draad niet aangesloten. Deze kunt u wegknippen. In de meterkast gaat de aardedraad, dus met de vertinde draad rechtstreeks op de Aardpen. De aarde heeft dus niets te maken met de Gigawatt schakelaar en wordt daarop dus niet aangesloten.  

Vaak wordt er voor het gehele huis gebruik gemaakt van dezelfde aarde. Vaak is de buitenkant van de apparatuur verbonden met de aarde. Helaas niet alleen de behuizing van uw versterker, maar ook de behuizing van uw magnetron hangt aan dezelfde aarde. Daarom is het nog beter als er een aparte aardpen geslagen wordt, welke straks aangesloten wordt alleen maar op de Audiogroep. 
 
De perfecte stroomoplossing is een enorme upgrade voor uw high end audio- en video installatie, en tegen, in verhouding,  zeer geringe kosten.
 
Volgens ons de meest effectieve upgrade voor uw installatie!
 
 
 
Stroom accessoires
 
U heeft nu uw perfecte stroomkabel(s) lopen naar uw Hifi installatie. Het is nu tijd om te gaan kijken naar de perfecte Powerconditioners van Gigawatt Power Products
 
De stroom wordt nu zo effectief mogelijk, en met zo weinig mogelijk verlies naar uw Hifi of High End set gebracht, maar de vervorming in de stroom is nog steeds aanwezig.
 
Ohm-Audio bv is de officiële importeur/distributeur van Gigawatt Poweraccessoires en levert deze zeer hoogwaardige producten tegen aantrekkelijke prijzen. Al deze producten stabiliseren de stroomtoevoer, bufferen stroom en filteren de vervelende spikes en vervorming uit de stroom, waardoor u een stuk meer muzikaal plezier krijgt.
 
Meer hierover vind u op de speciale pagina van Gigawatt Power Products en op de pagina over Stroom Accessoires

Ohm-Audio bv
2021-11